Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 300
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 300
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Składniki
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle aż odparują. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kurczaka i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę, po paru minutach dodajemy zmielone mięso i smażymy w międzyczasie doprawiając do smaku. Na kilka minut przed końcem smażenia dodajemy groszek i natkę pietruszki.
Cukinię przekrajamy wzdłuż i wydrążamy. Zawartość patelni mieszamy z ryżem i pieczarkami, w razie potrzeby jeszcze dosmaczamy całość. Teraz nakładamy farsz do środka cukinii i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na blaszkę do pieczenia wylewamy łyżkę oleju, układamy cukinie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (zależy jak duże są cukinie). Następnie wyjmujemy blachę, zdejmujemy folię, posypujemy każdą połówkę cukinii serem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. Życzę smacznego :)
Ps. takim farszem można też nadziewać paprykę.