Do góry

Przekąski Przepis na:

Cukinia w cieście

Przekąski

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6193

Dodano: 17.07.2009

Odsłon: 28523

kiedy już cukinia jest dostepna po przyzwoitej cenie,nie mogę powstrzymać sie od jej jedzenia

Składniki

  • średnia cukinia
  • 2 jajka
  • piwo - ile zabierze ciasto
  • mąka pszenna 3/4 szkl.
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • 1 spora łyżka śmietany
  • 20 dag bryndzy
  • szczypta proszku do pieczenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą cukinie pokroić na plastry ok.1 cm, doprawić z obu stron.

  2. Przygotować ciasto: zmieszać jaja, piwo, proszek do pieczenia, odrobinę soli i mąkę na ciasto o sporej gęstości - powiedzmy jak gęsta śmietana.

  3. Cukienie panierowć w cieśnie i smażyć na dużym ogniu w głębokim oleju z obu stron, po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym. Tak przygotowane cukinie przełożyć na blachę do piekarnika.

  4. Śmiatanę rozmieszać z bryndzą i na każdym plastrze cukini położyć ok .1 łyżeczkę mieszanki. Zapiekać w temp.200 st około 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Asiczka 13 września 2009 Super przepis,bardzo smaczneeeee ,nie mialam bryndzy wiec przelozylam wedzonym serem i zapieklam ,polecam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qrdej 13 sierpnia 2009 Jadłam już cukinię panierowaną, ale taki sposób przyrządzenia mnie zaskoczył.....chętnie wypróbuję pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 23 lipca 2009 Fajny pomysł :) w tym roku cukinia obrodziła, mamy jej w ogródku tyle, że nie nadążamy z jej jedzeniem :P i już powoli kończą mi się pomysły, więc Twój przepis pewnie mi się przyda ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 22 lipca 2009 Bardzo ciekawy przepis.Też robie cukinie w cieście,ale nie wpadła bym na to aby przyrzadzic ją w taki sposób jak Ty to robisz.Dzięki za przepis.Dzisiaj zrobie na kolacje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sreberko 20 lipca 2009 cukinia palce lizac!!! z serem zółtym jest ok ale własnie sie pakuje i lece do Polski to spróbuje też z bryndzą.gorąco pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 20 lipca 2009 tak , na pewno będzie też pyszne z zapieczonym na wierzchu serem zółtym, naturalnie wtedy rezygnujemy ze śmietany, smacznegi i pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sreberko 19 lipca 2009 Uwielbiam cukinie!!! Czy można bryndze zastąpić jakimś innym serem? niestety nie mieszkam w Polsce i nie mam dostępu do takich rarytasów:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń