Do góry

Desery Przepis na:

cupcakes-czekoladowe ciasteczka

Desery

Autor: minikanika

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 32

Dodano: 30.10.2009

Odsłon: 748

Małe ciasteczka czekoladowe, idealne na przyjęcia, dla dzieci lub dorosłych. Tylko czekoladowe lub z dodatkiem czereśni. Można spróbować też z odsączonymi wiśniami

Składniki

  • 185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 235 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej + 50 g na polewę
  • 2 duże jajka, ubite
  • 185 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 125 ml mleka
  • 100 g wypestkowanych czereśni + 12 całych owoców do dekoracji, wg uznania
  • 12 papierowych karbowanych foremek (papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. •Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.

  2. •Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka

  3. •Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.

  4. •Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.

  5. •Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić

  6. •Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń