Do góry

Przekąski Przepis na:

Curry z cukinii wzbogacone soczewicą i makaronem

Przekąski

Autor: zielonacytryna

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 666

Dodano: 06.08.2009

Odsłon: 28228

Pomieszanie indyjskiego curry z makaronem daje małe, pikantne danie kuchni fusion. Dzięki soczewicy jest bogate w białko, i dodaje energii; a dodatek chilli przyjemnie rozgrzewa.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dokładnie myjemy i kroimy cukinię - najpierw wzdłuż na połowę, a później na plasterki. Lekko solimy, odstawiamy na jakieś 15 minut.

  2. Po tym czasie płuczemy cukinię i odsączamy z płynu, czekamy aż lekko podeschnie. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy ziarna gorczycy, kiedy zaczną pękać dodajemy posiekaną cukinię.

  3. Dodajemy kolendrę, kurkumę i chilli. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy :)

  4. Dusimy około 8 minut pod przykryciem. Dodajemy soczewicę i makaron, dusimy wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  5. Gotowe! Możemy podawać posypane posiekanymi liśćmi kolendry. Jeśli ktoś lubi naprawdę ostre dania, może razem z przyprawami dodać jeszcze 1 zieloną papryczkę chilli, posiekaną. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 27 lutego 2012 Muszę koniecznie spróbować, lecz zrobię bez soczewicy bo u mnie w domu jej nie znoszą :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Schlief 22 listopada 2011 Hm..właśnie jem :) Ponieważ nie miałam wszystkich składników, zrobiłam tak:
przygotowałam cukinię wg przepisu i podsmażyłam, ale na oleju kokosowym. Posypałam imbirem i curry, papryką chili, solą. Dodałam sok pomidorowy z kartonika i odrobinę wody. Dorzuciłam ugotowaną zieloną soczewicę i makaron. PYCHOTKA! Jak tylko zakupię potrzebne przyprawy, robię całkowicie zgodnie z przepisem! Naprawdę polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Schlief 22 listopada 2011 Hm..właśnie jem :) Ponieważ nie miałam wszystkich składników, zrobiłam tak:
przygotowałam cukinię wg przepisu i podsmażyłam, ale na oleju kokosowym. Posypałam imbirem i curry, papryką chili, solą. Dodałam sok pomidorowy z kartonika i odrobinę wody. Dorzuciłam ugotowaną zieloną soczewicę i makaron. PYCHOTKA! Jak tylko zakupię potrzebne przyprawy, robię całkowicie zgodnie z przepisem! Naprawdę polecam!
Vicky

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 21 października 2009 Fajne i smakowicie wyglądające danie.Dodatek makaronu czyni je pełnowartościowym jednodaniowym posiłkiem.Z pewnością dodam zieloną papryczkę chilli....:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń