Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwikła - buraczki z chrzanem

Dania główne

Autor: zabecka

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 575

Dodano: 20.10.2010

Odsłon: 27298

Pyszny dodatek do obiadów jak i na kanapkę przez całą zimę, a przygotowanie jest proste i baaardzo szybkie.

Składniki

  • buraki, 3 kg
  • chrzan, mały słoiczek
  • cukier, 2 łyżki
  • sól, płaska łyżeczka
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki umyć i ugotować w na półmiękko. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w maszynce.

  2. Dodać: chrzan, cukier i sól.Dokładnie wymieszać.(proporcje chrzanu cukru i soli można dopasowywać pod siebie,Ja lubię bardziej ostre, ale zaznaczam, że po ugotowaniu słoików buraki łagodnieją wiec lepiej zrobić ostrzejsze niż byśmy chcieli).

  3. Nakładać do słoików i gotować 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 31 grudnia 2011 ja robię inaczej: buraki piekę i ścieram na papkę, dodaję duży korzeń startego świeżego chrzanu i ścieram go również na tej samych oczkach co buraki, dodaję jeszcze duży słoik tartego chrzanu a do smaku daję ocet, sól, sporo pieprzu, nie za dużo cukru. Jak próbuje się taką ćwikłę w trakcie robienia oczy mają napłynąć łzami, a w gardle i nosie trzeba czuć pieczenie - wtedy wiadomo, że chrzanu jest ok. wkładam do słoików i niech się przegryza ok tygodnia. Ćwikła troszkę złagodnieje i nie będzie aż tak ostra jak w trakcie przyrządzania, ale najlepsza ćwikła to ta ostra właśnie gdzie czuć sporo chrzanu a nie tylko buraki.
No i ja nie pasteryzuje bo to przy takiej ilośći chrzanu nie jest potrzebne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 25 października 2011 W ten sposób można również kupić gotowe buraki i wymieszać z gotowym chrzanem . Szkoda zachodu. Droga na skróty nie zawsze jest dobra. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tajgerka 22 listopada 2010 Uwielbiam ćwikła. Jurto zabieram się za robienie , bo przepis wydaję się najprostszy jaki widziałam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń