Do góry

Desery Przepis na:

cycki murzynki

Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 297

Dodano: 19.07.2009

Odsłon: 22505

delikatny i smaczny przekladaniec, ktory wszystkim smakuje i szybko znika ze stolu

Składniki

  • Biszkopt:, 150 g
  • maki pszennej, 250 g
  • cukru, 4 szt
  • jajka, 1 lyzeczka
  • proszku do pieczenia, ;)
  • ciasto makowo-kokosowe
  • kokosu- wiorek, 3/4szkl
  • maku, 6 bialek
  • masa budyniowa, 370 ml
  • mleka, 250 g
  • margaryny, 6
  • zoltek, 1 opakowanie
  • budyniu waniliowego
  • PONADTO, polewa czekoladowa
  • dzem truskawkowy, 120 g biszkoptow
  • 125 ml wina bialego lub wodki, rodzynki garstka do dekoracji
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt: bialka ubic z 100 g cukru, dodawac po jednym zoltku i ubijac. make wymieszac z proszkiem i dodawac do masyi wymieszac ciasto wlac do wysmarowanej blaszki 20x40 cm, piec w temp 150 st przez 30 min ciasto makowo-kokosowe: bialka ubic z 210 g cukru wsypac wiorki i mak, ciasto wlac na wysmarowanej tluszczem i wylozonej papierem blaszcze takiej samej jak biszkopt, piec w temp 170 st przez 40 min masa budyniowa: 120 ml mleka wymieszac z zoltkami, 6 lyzek cukru, budyniem i maka, pozostale mleko zogotowac wlac mleko z zoltkami i gotowac jak budyn, mieszac zeby sie nie przypalilo, margaryne utrzec z ostudzonym budyniem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

disgust 08 marca 2012 dokładnie taki robiła moja mama! ale to było daaaaawno temu .... ale pamiętam że był pyszny :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 16 września 2010 wiorek kokosowych wystarczy niepelna szklanka, a budyn jaki dodasz taki bedzie ja czasem dodaje z cukrem a czasem bez zalezy jaki w sklepie dostane, tak placek makowo-kokosowy jest bez maki ale jak sie boisz ze ci opadnie lub nie wyjdzie to dodaj jedna lyzke maki ziemniaczanej, do masy budyniowej mozesz dodac ze 2 lyzki maki pszennej lub ziemniaczanej lub po lyzce obu wtedy budyn bedzie bardziej zwarty i lepiej ci sie utrze z maslem ja tak zawsze robie ale to nie jest koniecznosc

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 01 września 2010 heh i jeszce jedno mam pytanie w opisie jest że do masy budyniowej należy dodać mąke? ale jaka i ile?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 01 września 2010 a i jeszce 1 pyatnie placek makowo kokosowy jest bez mąki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 01 września 2010 mam pytanie ile ma być wiórek kokosowych? cała paczka? czy 3/4 szklanki? a budyń z cukrem czy bez?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Balonuffka 26 lipca 2009 Zrobiłam je wczoraj. Są przepyszne....Napewno nie raz je jeszcze zrobię :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 19 lipca 2009 przepraszam ale nie dodalo calego opisu ;(( wiec dodaje teraz:
2. biszkopt posmarowac dzemem polozyc na to ciasto makowo-kokosowe, posmarowac masa budyniowa, wyrownac na to poukladac biszkopty nasaczone w winie udekorowac rodzynkami polac polewa, smacznego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń