Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe ciasto dyniowe

Desery

Autor: zielonacytryna

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 666

Dodano: 21.09.2009

Odsłon: 57230

Aromatyczne ciasto o smaku cynamonu - szybkie i łatwe w wykonaniu, idealne na deser.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W wysokim garnku jajka ubić z cukrem Demerara. Dodać olej i mąki zmieszane z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować wszystko razem,

  2. Do masy dodać utartą dynię i lekko posiekane orzechy, wymieszać delikatnie łyżką.

  3. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut do godziny. Ciasto jest gotowe, gdy wbity i wyjęty z niego patyczek jest suchy.

  4. Wyjąć ciasto i lekko go ostudzić. Przygotować lukier: w miseczce dokładnie rozetrzeć pałką cukier puder z gorącą wodą, wylać na ciepłe ciasto, rozsmarować. Gotowe! Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dzwoneczek22 19 października 2013 znalazlam ten przepis w czerwcu i czekalam na sazon dyniowy,wlasnie go upieklam i sprobowalam,jest rewelacyjne.poleam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

N-Dosia 26 stycznia 2011 Czepiacie się .
"Złej baletnicy i spódnica przeszkadza"....
Bardzo wyraźnie jest wszystko przedstawione.
Serdecznie pozdrawiam autorkę . :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ratafia81 06 grudnia 2009 apetycznie wygląda i na pewno pięknie pachnie!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ingrit 23 września 2009 Bardzo ciekawy przepis z pewnością go wypróbuję - dodaję do ulubionych.
Dla mnie ten przepis jest bardzo jasny i czytelny - serdecznie pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ingrit 23 września 2009 Bardzo ciekawy przepis, z pewnością go wypróbuje - dodaję do ulubionych.

Dla mnie ten przepis jest bardzo czytelny - serdecznie pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zielonacytryna 23 września 2009 Ok, rozumiem źródło nieporozumień :) Wynika to z systemu wpisywania składników - przepis może faktycznie w wydruku wyglądać inaczej. Do tej pory wydawało mi się, że wpisywanie: składnik, ilość tego składnika, daje czytelny efekt. Ale faktycznie dla kogoś, kto nie dodawał przepisów, to może być nieczytelne.
Polewa z sokiem z cytryny też fajnie tu pasuje :)
Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

andzia7 23 września 2009 co sie czepiacie interpunkcji.przepis jest dobry choc to duza porcja....ja bym zrobila polewe z sokiem cytrynowa....a zrobie to ciasto na pewno dzieki za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kiki1 23 września 2009 "mąka pszenna tortowa, 2 szklanki mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szklanka cukier brązowy Demerara, 3/4 szklanki miąższ dyni starty na tarce jarzynowej, 2 szklanki jajka, 3 sztuki proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki olej, 1 szklanka cynamon, 2 łyżeczki cukier waniliowy, 1-2 łyżeczki orzechy laskowe, 50 gram cukier puder, 4-5 łyżek gorąca woda, 1 łyżka"
Przepis jednak nie jest precyzyjny. Przeczytaj uważnie zielona cytryno!
Zabawnie jest dać do ciasta szklankę cynamonu czy też 2 szklanki jajka a na koniec zastanowić sie dokładnie jakiej jeszcze substancji dodać w ilości 1 łyżki!
Brawo!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń