Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe ślimaczki

Przepis dnia 2009-07-24
Desery

Autor: Sugarspice

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 294

Dodano: 20.07.2009

Odsłon: 15315

Pyszniaste drożdżówki do kawy lub na sniadanie

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mleko z 115 gr masla az sie rozpusci. Przelewamy do miski, dodajemy 1/3 czesci maki, cukier zwykly, jajko, drozdze i sol. Miksujemy na wolnych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy pozostale 2/3 maki i miksujemy. Wyjmujemy z miski i dodajac ewentualnie wiecej maki, zagniatamy ciasto, formujemy kulke, przykrywamy wilgotna sciereczka i odkladamy do urosniecia w cieple miejsce na ok 1 godzine.

  2. W miedzyczasie miksujemy brazowy cukier z cynamonem i pozostaloscia masla (75 gr).

  3. Po wyrosnieciu ciasta, przekladamy na posypana maka stolnice lub blat kuchenny i rozwalkujemy w prostokat ok 1.5-2 cm gruby. Rozkladamy cynamonowa mieszanke na powierzchni ciasta i zwijamy ciasto w rolade. Nastepnie kroimy na ok 5 cm kawalki i ukladamy na natluszczonej i wylozonej papierem blaszce do pieczenia. Ukladamy slimaczki w odstepach, i odstawiamy znow do wyrosniecia ok 40 min.

  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20-30 minut. Nalezy sprawdzac w zaleznosci od piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy do ostygniecia a nastepnie polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnesita 19 lutego 2010 Polecam również nadzienie z masy makowej, którą można kupić gotową w puszce.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ma76la 23 sierpnia 2009 piekę takie drożdżówki , wykonanie takie samo ale nadzienie inne.
ja gotuję budyń śmietankowy (3-4 torebki i trochę mniej mleka niż na opakowaniu) i dodaję rodzynki wcześniej namoczone chwilę w gorącej wodzie. a po wyrośnięciu a przed włożeniem do piekarnika smaruję rozmąconym żółtkiem.
polecam - proszę wyprubować. w moim domu znikają szybciej niż piekarnik piecze.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Atin 31 lipca 2009 Swietny przepis,goraco polecam.Drozdzoweczki wyszly puszyste, pachnace i bardzo smaczne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zielonacytryna 21 lipca 2009 Piekłam jakiś czas temu takie bułeczki z przepisu Dorotus - on był chyba nieco inny, ale podejrzewam, że efekt był bardzo podobny. Bułeczki były przepyszne, cała rodzina się nimi zajadała, a ponieważ - jak to zawsze ja robię - przyrządziłam ich potworne ilości, rozdałam też znajomym i wszyscy byli zachwyceni.
Gorąco polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń