Do góry

Desery Przepis na:

cytrynek

Przepis dnia 2009-05-31
Desery

Autor: agus32

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 503

Dodano: 25.05.2009

Odsłon: 38709

nie za słodki bardzo lekki

Składniki

  • mąka, 3/4 szklanki
  • kisiel cytrynowy, 3 szt
  • jajka, 6 szt
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier, 1 szklanka
  • masa cytrynowa ;woda, 2 szklanki
  • margaryna, 1/2 kostki
  • cukier kryształ, 1/2 szklanki
  • budyń waniliowy, 2 szt
  • Sok cytrynowy, z 1/2 cytryny
  • pianka cytrynowa;śmietana30%, 3szt
  • galaretka cytrynowa, 2szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. przygotować biszkopt;białka ubić z cukrem dodać żółtka,mąkę wymieszać z proszkiem, kisielem dodać do białek. Upiec biszkopt przekroić na pół

  2. zagotować wodę z margaryną, cukrem, sokiem z cytryny. Budynie rozrobić z odrobiną wody wylać na wrzącą wodę z margaryną. Ciepły budyń wyłożyć na jedną połowę biszkoptu

  3. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Śmietanę ubić dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą piankę wyłożyć na zimną masę cytrynową przykryć drugą częścią biszkoptu.posypać cukrem pudrem lub zostawić trochę pianki cytrynowej i rozsmarować po wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BogusiaP1956 29 maja 2009 Właśnie zrobiłam "Cytrynka" z okazji przyjazdu mojego Syna - PYCHOTKA!!!! Pozdrawiam!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 26 maja 2009 tak, raczej wyłożyć łyżką bo pianka musi być lekko tężejąca

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń