Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe babeczki

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 04.06.2009

Odsłon: 5145

Łatwiutkie i pyszne!

Składniki

  • 125g mąki
  • 125g cukru
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka lub śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • olejek migdałowy
  • płatki migdałowe (2 łyżki)
  • cukier puder - ilość wg uznania - do sporządzenia lukru
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Masło (wcześniej roztopione i wystudzone) łączymy z mokrymi składnikami. Do mieszanki suchych składników dodajemy powstałą mieszaninę mokrych i miksujemy lekko lub ucieramy.

  2. Do gotowej już mieszanki dodajemy startą skórkę cytrynową i mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek.Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.

  3. Gdy babeczki już przestygną, polewamy je przygotowanym lukrem - cukier puder zmieszany z wodą lub mlekiem i płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 05 czerwca 2009 Z babeczkami to jest taki myk, że nie mam foremek... Jeszcze sie nie dorobiłam, ale przecież można to upiec razem i pokroić!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń