Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, słodkie, miękkie z nutą cytryny i lekko kwaśnymi węgierkami.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Śliwki przekrawamy na pól, wyjmujemy pestki i kroimy jeszcze na pół. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Cukier łączymy ze skórką startą z dwóch cytryn i dłońmi mieszamy, aż stanie się lekko wilgotny. Następnie dodajemy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty, aż masa stanie się kremowa i jasna. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy 3 łyżki mleka i mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia. Następnie masę łączymy z sokiem z cytryny i jeszcze ciepłym, roztopionym masłem oraz olejem. Formę (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno przekładamy pokrojone śliwki i zalewamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta kładziemy na wierzch tortownicy stolnicę i szybko przewracamy ciasto, aby dno tortownicy było na górze. Lekko wyciągamy ciasto z formy. Po około. 15 min. powoli możemy zerwać papier do pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.