Do góry

Napoje Przepis na:

cytrynówka

Napoje

Autor: jowita

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 109

Dodano: 21.08.2008

Odsłon: 29329

cytrynówka, którą nauczył mnie robić sąsiad, po której nie ma kaca ale zwala z nóg

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wodę zagotować i rozpuścić cukier, ostudzić. W tym czasie wymyć cytryny, sparzyć a następnie żółtą skórkę cieniutko obierać do słoja. Cytryny po obraniu z żółtej skórki, obrać z białej skóry. Dokładnie cytryny z niej oczyścić. Cytryny pokroić w plasty i dodać do żółtych skórek. Ja te cytryny ręką jeszcze wyciskam. Całość zalać ostudzoną wodą z cukrem a następnie spirytusem. Zakręcam soik i delikatnie nim mieszam. Tak całość stoi 2 doby. Po tym czasie zlewam cytrynówkę, prze sitko a cytryny i skórki wyciskam przez sitko. Z tego otrzymuję ok. 1,25 litra cytrynówki. Po przecedzeniu i zlaniu w butelki powinna stać 3 tygodnie, o ile tyle wytrzyma. Rewelacja, nawet po tym nie ma kaca, oczywiście nie przesadzając z ilością. Można pić bez popitki ale z colą i kostkami lodu też świetnie smakuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 11 stycznia 2012 cytrynóweczka mniam, żeczywiście daje po głowie jak mocna wódka a kaca po niej zero nawet nie suszy, humor po niej przedni.
a tak poważniej to ja mam podobny przepis z tym, że z samych skórek cytrynowych ale z chęcia spróbuję i tej wersji ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń