Do góry

Napoje Przepis na:

Cytrynówka na spirytusie Nalewka cytrynowa

Napoje

Autor: cytrynowka100

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 40

Dodano: 06.11.2010

Odsłon: 86149

Zdrowotne

Składniki

  • Spirytus, 1litr
  • cukier lub miód, 3 szklanki
  • woda, 8 szklanek
  • cytryny, 16
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Witam podaje dużo lepszy przepis i sprawdzony przerobiłem już tak z 20litrów spirytusu:

  2. Gotujemy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści, wszystkie cytryny przekrajamy na pół i wyciskamy na tradycyjnym wyciskaczu aż do białego miąższu,jak woda ostygnie wszystko razem (ze skórkami) do gara przykrywamy i na całą noc do lodówki. (nie dłużej bo spirytus wyciągnie za dużo goryczki ze skórki). Na drugi dzień bierzemy sitko o bardzo drobnych oczkach takie jak do mąki najlepiej metalowe,przecedzamyi do butelek można pić od razu. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Alveiro 28 marca 2011 Zrobiłem w sobotę, w niedziele była degustacja.Smak dobry, trochę za mocna ( jak dla mnie ) .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 17 listopada 2010 też robię cytrynówkę ale moja musi stać 3 tygodnie. Ten przepis mi się podoba i zaraz spróbuję. Dzięki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń