Do góry

Napoje Przepis na:

Cytrynówka na spirytusie Nalewka cytrynowa

Napoje

Autor: cytrynowka100

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 31

Dodano: 06.11.2010

Odsłon: 78991

Zdrowotne

Składniki

  • Spirytus, 1litr
  • cukier lub miód, 3 szklanki
  • woda, 8 szklanek
  • cytryny, 16
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Witam podaje dużo lepszy przepis i sprawdzony przerobiłem już tak z 20litrów spirytusu:

  2. Gotujemy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści, wszystkie cytryny przekrajamy na pół i wyciskamy na tradycyjnym wyciskaczu aż do białego miąższu,jak woda ostygnie wszystko razem (ze skórkami) do gara przykrywamy i na całą noc do lodówki. (nie dłużej bo spirytus wyciągnie za dużo goryczki ze skórki). Na drugi dzień bierzemy sitko o bardzo drobnych oczkach takie jak do mąki najlepiej metalowe,przecedzamyi do butelek można pić od razu. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Alveiro 28 marca 2011 Zrobiłem w sobotę, w niedziele była degustacja.Smak dobry, trochę za mocna ( jak dla mnie ) .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 17 listopada 2010 też robię cytrynówkę ale moja musi stać 3 tygodnie. Ten przepis mi się podoba i zaraz spróbuję. Dzięki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń