Do góry

Dania główne Przepis na:

Czarcie Żarcie

Dania główne

Autor: klaudi76

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 24

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 2615

smaczne, ostre, łatwe do sporządzenia, najlepiej smakuje z ryżem ;)

Składniki

  • piersi z kurczaka duże, 3 szt.
  • pieczarki, 0,6 kg
  • pomidory miękkie dojrzałe i duże, 3 szt.
  • papryki czerwone, 2 szt.
  • Cebule średniej wielkości, 4 szt.
  • koncentrat pomidorowy, 4 łyżki
  • papryka słodka w poszku, 2 łyżki
  • chilli, 1/3 łyżeczki
  • pieprz, vegeta, sół do smaku
  • olej do smażenia, wedle uznania, ale raczej więcej
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, w międzyczasie podgrzewany olej na patelni, wrzucamy cebulkę i smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojone w ósemki lub szóstki pieczarki (krojone wzdłuż razem z nóżkami lub bez jak kto lubi) smażymy to aż woda z pieczarek odparuje, następnie dodajemy dodajemy krojoną w grube kwadraty (2,5 cmx2,5 cm) paprykę, jak trochę zmięknie i się obsmaży, to dodajemy pokrojone w kostkę ze skórką lub bez pomidory również grubo pokrojone i dalej smażymy często mieszając, podusić to tak żeby pomidory puściły sok i dodajemy rozpuszczony w wodzie koncentrat, jak zabulgocze wyłączyć gaz.

  2. Osobno na drugiej patelni smażymy mięso, pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka obsmażamy na oleju ok. 15 min. często mieszając i dodajemy papryki słodkiej w proszku (nawet 2 łyżeczki, żeby było mocno czerwone), chili wedle uznania, pieprz i sól. Potem łączymy wcześniej smażone pieczarki z cebulą, papryką i pomidorami z mięsem, dusimy wszystko razem jeszcze z 25 min. i doprawiamy ostatecznie do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń