Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ekstremalnie sezonowe śniadanie lub podwieczorek
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Kwiaty czarnego bzu dokładnie opłukać.
Ciasto : Mleko rozbełtać z jajem , 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżeczką tartej skórki cytrynowej - lekko ubić całość ubijaczką. Dodac mąkę , proszek do piecz. i cukier - dokładnie wymieszać na jednotą masę o konsystencji bardzo gęstego ciasto naleśnikowego.
Na patelni rozgrzać masło , panierować kwiaty bzu w cieście trzymając za łodyżkę, kłaść na patelni i po chwili smażenia odciąć nożyczkami odstającą łodyżkę. Smażyć z obu stron na rumiano.
Gotowe placuszki bzowe podawać skropione sokiem z cytryny i polane miodem.
Smacznego czarnego bzu. To znak nadchodzącego lata.