Do góry

Napoje Przepis na:

Czekolada po irlandzku

Przepis dnia 2008-11-15
Napoje

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 8008

1 porcja: 671 kcal.

Składniki

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml irlandzkiej whiskey
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag śmietanki kremówki
  • piórka czekolady
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę drobno posiekaj. Podgrzej 200 ml mleka, włóż czekoladę i podgrzewając mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku. 2. Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. I rdzeń i laskę wanilii zagotuj w pozostałym mleku, laskę usuń. Do mleka wlej czekoladę, dodaj cukier, wymieszaj. Następnie dołóż miód i whiskey. 3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Gorącą czekoladę rozlej do czterech ogrzanych szklaneczek. Czekoladę przykryj warstwą bitej śmietanki. Udekoruj piórkami czekolady lub posyp słodkim kakako. Natychmiast podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń