Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne czekoladki własnej roboty to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 135
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 265
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 107
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 135
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 265
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 107
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Składniki
Śmietanę zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut aż będzie miała lekko karmelowy kolor. Zdjąć z ognia, wrzucić przepołowione pianki, pokrojoną czekoladę i mieszać aż wszystko się rozpuści, dodać kakao, a na końcu alkohol. Masę włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut do zastygnięcia.
Z masy formować czekoladki, w każdą wcisnąć orzech. Układać na tacy pokrytej folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Czekoladę rozpuścić na parze (każdy rodzaj osobno), czekoladki zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypywać na górze pokrojonymi orzechami. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Kwiecień, 2010r. *Wykorzystałam przepis z książki "Czekoladowy świat", Bellona, ale nieco go zmodyfikowałam