Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladki z migdałami

Przepis dnia 2010-01-13
Desery

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 811

Dodano: 10.01.2010

Odsłon: 13007

Dzięki mleku w proszku czekoladki są bardzo mięciutkie i puszyste.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce. Pokrusz herbatniki i migdały. (kilka migdałów zostaw do dekoracji).

  2. ¾ szklanki wody wymieszaj w garnku ze szklanką cukru. Zagotuj i gotuj przez 10 min mieszając od czasu do czasu.

  3. Do gorącego syropu z cukru dodaj 1/8 kostki masła i dokładnie wymieszaj, cały czas gotując. Stopniowo dodawaj startą czekoladę i gotuj przez około 10 min, ciągle mieszając. Jeśli zacznie się za bardzo grudkować możesz dodać odrobinę wody.

  4. Gdy masa będzie gładka, zdejmij z ognia i stopniowo wsypuj przesitkowane mleko w proszku, cały czas mieszając mikserem.

  5. Gdy mleko w proszku połączy się z masą na gładko, stopniowo dodawaj pokruszone migdały z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.

  6. Gotową masę przelej do formy, na przykład keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz ozdobić ją migdałami lub orzechami. Odstaw najpierw w chłodne miejsce aby ostygła a następnie do lodówki.

  7. Zastygniętą masę wyjmij i pokrój na kawałki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

trele-morele 18 stycznia 2010 myślę, że z czekoladą mleczną zdecydowanie było by za słodkie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 17 stycznia 2010 ja dałam szklankę cukru i ulepek nie wyszedł- nigdy nie wrzucam tu niesprawdzonych osobiście przepisów :) chodzi o to żeby zrobił się syrop. A 3,2% mleko w proszku po rozcieńczeniu z wodą ma taki sam smak jak to w kartonie- zaznaczam że obydwa nie są słodkie :)

>> Magosa: w takim razie spróbuj zrobić z połowy cukru i wrzuć swój przepis na smakera. Być może okaże się lepszy, a wtedy na pewno będę robić tak jak Ty :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magosa 16 stycznia 2010 aż tyle cukru? to dla mnie o wiele za dużo,hrebatniki są słodkie, mleko w proszku tez,jak damy szklankę cukru to wyjdzie ulepek...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 13 stycznia 2010 pysznie wygląda czekolada.....nie dawno robiłam podobną ...mniammmm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 13 stycznia 2010 Nie wiem gdzie kupujecie, ale ja zawsze dostaje w swoim osiedlowym sklepie :) Wiem, że Łaciate takie produkuje, kosztuje ok. 10-12 zł. Tylko, że taka torebka starcza mi na dość długo, więc jeśli ktoś miałby jakieś inne przepisy z użyciem mleka w proszku, bardzo proszę o podrzucenie :).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sasza78 13 stycznia 2010 ja podobnie robię blok czekoladowy, tylko zamiast czekolady daję kakao.. pychotka..
apropo mleka w proszku- faktycznie coraz trudniej je dostać...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 stycznia 2010 Smakowity przepis! Bardzo smakują mi wszystkie ciastka, masy waflowe i bloki czekoladowe z mlekiem w proszku, ale niestety coraz częściej mam problem z kupieniem (znalezieniem w sklepach) takiego (niby zwykłego) mleka. A panie ekspedientki proponują... błyskawiczne mleko dla dzieci.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń