Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe cuda :)

Desery

Autor: justynacel

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 03.01.2009

Odsłon: 1429

Maleńkie, słodkie i pyszne. Robi się je bardzo, bardzo szybko. I jeszcze szybciej zjada.

Składniki

  • 500 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kawy mocnej (jak szatan) 1 kostka masła kakao do obtoczenia trufli 4 ż&
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrusz czekoladę w metalowej misce i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Czyli do kąpieli wodnej.

  2. Wlej do miski z czekoladą mleko i kawę. Podgrzewaj i mieszaj, aż utworzy się jedna czekoladowa masa.

  3. Oddziel żółtka od białek i wrzuć je do czekolady.

  4. Pokrój masło na kawałeczki i rozpuść je w brązowej masie.

  5. Przelej czekoladę do foremki z płaskim dnem, ostudź i wstaw do zamrażalnika na 10 min., żeby stwardniała.

  6. Na dno następnej foremki wysyp kakao.

  7. Przygotuj naczynie z wodą i lodem. Zamocz ręce w zimnej wodzie z lodem. Z zastygłej czekolady formuj kulki o średnicy ok. 2 cm. i obtaczaj w kakao. (Dzięki zimnej wodzie czekolada nie będzie ci się kleić do dłoni).

  8. Na koniec włóż trufle na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń