Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi

Desery

Autor: dzuga

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano: 17.12.2010

Odsłon: 12569

Smak dzieciństwa...

Składniki

  • margaryna, 2/3 kostki
  • cukier, szklanka
  • mleko, szklanka
  • kakao, 6 łyżek
  • płatki owsiane, 3 szklanki
  • mleko w proszku, 6 łyżek
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę roztapiamy w garnku razem z cukrem, mieszamy.

  2. W drugim garnku podgrzewamy mleko i dodajemy kakao, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

  3. Wlewamy masę kakaową do rozpuszczonej wcześniej margaryny i gotujemy 2-3 minuty aż zgęstnieje.

  4. Dodajemy mleko w proszku, mieszamy ciągle gotując, żeby było jak najmniej grud. Wsypujemy płatki owsiane. Porządnie mieszamy, masa ma być gęsta.

  5. Po ostygnięciu formujemy kulki (ręce powinny być mokre), wielkość wg uznania. Obtaczamy w cukrze, płatkach owsianych lub pokruszonych drobno płatkach migdałowych.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anatka99 02 lutego 2011 mniam mniam mam nadzieje że wyprubuje zresztą co ja mówie napewno wyprubóje.../...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń