Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe pisanki

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 08.04.2009

Odsłon: 3935

Oprócz zwykłych pisanek na wielkanocnym stole mogą pojawić się pyszne czekoladowe pisanki

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło posiekać, połączyć z mąką, dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce

  2. Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm, wyciąć placuszki w kształcie pisanek. Kłaść je na wyłożonej pergaminem blasze

  3. Piec 15 minut w temp. 200°C. Ostudzić

  4. Masło utrzeć do białości

  5. Budyń przygotować wg przepisu, schłodzić. Do masła wlać rum, dodawać też po łyżce budyniu - nie przerywać ucierania

  6. Jasną masą posmarować połowę upieczonych pisanek. Polewę czekoladową rozpuścić, schłodzić. Polać nią resztę pisanek, przykryć nimi połówki z jasną masą

  7. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, podzielić na porcje. Do każdej dodać barwnik w innym kolorze. Kolorowym lukrem ozdobić pisanki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń