Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe wieże

Desery

Autor: Kiniusia100

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 110

Dodano: 04.01.2010

Odsłon: 5046

Bardzo czekoladowe ciasto z kremem i galaretką.

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 gram margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • KREM:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dekoracja:
  • 1 galaretka wiśniowa (rozpuścić w 150 ml gorącej wody)
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, a na koniec ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Przepis na blaszkę keksówkę.

  2. Krem: odlać od mleka pół szklanki, resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym Pozostałe mleko z mąką wlać do gotującego się mleka z cukrem i cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Przestudzić masę. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce masy, miksować do uzyskaniu jednolitej masy.

  3. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na połowę. Dolna warstwa ma być trochę większa od górnej. W górnym blacie ciasta wyciąć 4 kółka kieliszkiem, między każdym kółkiem powinno być około 2 cm odstępu.

  4. Przekładanie: Dolny blat ciasta, krem, górny blat z wyciętymi kółkami lekko docisnąć. W wycięte otwory wlać tężejącą galaretkę do 2/3 wysokości. Na galaretkę wetknąć uzyskane wieżyczki ciasta (wycięte wcześniej kieliszkiem) i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń