Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy deser ryżowy

Desery

Autor: zuzka1987

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 20

Dodano: 14.11.2009

Odsłon: 731

Dla wszystkich którzy uwielbiają czekoladę i ryż...

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać ryż i sól. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Odcedzić, przelać zimną wodą i jeszcze raz odcedzić.

  2. Do rondla o grubym dnie wlać mleko wsypać cukier i gotować na średnim ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Dodać czekoladę i masło, mieszać aż się rozpuści. Dodać czekoladę i masło mieszać aż się roztopi i powstanie gładka masa.

  3. Dosypać ugotowany ryż i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować na małym ogniu, mieszając, przez 30minut, aż mleko zostanie wchłonięte, a masa stanie się gęsta. Dodać 2 łyżki koniaku wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby wystygła.

  4. Miksrem ubić śmietanę. Do masy przełożyć 1 łyżkę śmietany aby ją rozrzedzić następnie dodać resztę śmietany i starannie wymieszać.

  5. Przełożyć deser do szklanych pucharków przykryć i schładzać przez 2 godz. Ozdobić wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń