Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste, pyszne, uzależniające;)
Smaczne, wyraziste i aromatyczne nadzienie do szynki konserwowej. Biesiadnicy...
Odsłon: 1476
Nie każdy lubi jajka faszerowane z dodatkiem ryby. Ja uwielbiam je z tego prz...
Odsłon: 1470
Polecam. Ulobiony śledź mojego męża.
Odsłon: 175
Smaczne, wyraziste i aromatyczne nadzienie do szynki konserwowej. Biesiadnicy...
Odsłon: 1476
Nie każdy lubi jajka faszerowane z dodatkiem ryby. Ja uwielbiam je z tego prz...
Odsłon: 1470
Polecam. Ulobiony śledź mojego męża.
Odsłon: 175
Składniki
Rozpuścić czekoladę i ostudzić do temp. pokojowej. Utrzeć miękkie masło na pianę, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier, żółtka, potem czekoladę, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Nagrzać piekarnik do temp. 170 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 45-60 minut. Po 45 min. sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest upieczone.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozpuścić dżem pomarańczowy, zmiksować i jeszcze gorącym polać przestudzone ciasto.
A jeśli chcemy trochę urozmaicić, przekrajmy ostrożnie ciasto na pół, smarujemy dżemem (kwaskowym) np. wiśniowym, potem nakładamy ubitą śmietanę, a na wierzch polewa... jak kto woli... Moja wersja na zdjęciu...
Smacznego!