Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy słonecznik

Desery

Autor: dunia

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 25

Dodano: 29.08.2008

Odsłon: 3966

Bardzo czekoladowe ciasto

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 18 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 dag kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kostka masła
  • duży kubek słonecznika
  • Polewa:
  • 1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 lyżki mleka
  • wódka do nasączania spodu
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Odstawiamy mikser i mieszając łyżką powoli dodajemy przesiane przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodą ok 3 godziny. Wystudzamy. Słonecznik prażymy na suchej beztłuszczowej patelni. Upieczony biszkopt dzielimy wzdłóż na dwa placki. 1/4 szklanki wódki rozcieńczamy z 1/4 szklanką wody i nasączamy spód ciasta. Masło ucieramy dodając zimny karmel oraz słonecznik (ok 1/4 szklanki słonecznika odkładamy aby posypać wierzch ciasta). Można wlać odrobinę spirytusu. Gotowym kremem smarujemy nasączony spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszając zostawiamy na piecu do rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta to dolewamy mleka. Wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby je schłodzić. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń