Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy tort

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 17.08.2009

Odsłon: 26656

Prosty i szybki tort, którego ciasto nie może opaść.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Do glinianej lub metalowej miski wkładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy plastikową lub silikonową łopatką. Dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę i dodajemy po jednym jajku. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać i dodać do ciasta wraz z kakao. Całość szybko utrzeć na gładką, gęstą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm i piec w 180 stopniach przez 25 minut.

  2. KREM: Wbić całe jajka do miski, wsypać cukier i cukier wanilinowy i ubijać w kąpieli wodnej, aż masa znacznie powiększy pobjętość i zbieleje oraz będzie bardzo ciepła. Masę ostudzić. Roztopić czekoladę z mle w kąpieli wodnej. Masło utrzeć mikserem na pulchną masę i wlać do niego czekoladę. Dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu powoli wlać spirytus.

  3. PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE: Ciasto przeekroić na dwa płaty i ewentualnie nasączyć przełożyć połową kremu i przykryć, drugą połowę na górze tortu.

  4. UWAGI: Ciasta nie powinno ucierać się mikserem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikado 16 czerwca 2010 nie,no po prostu rewelka:) Az ślinka cieknie...:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 18 sierpnia 2009 Muszę koniecznie spróbować to ciasto ,wygląda pysznie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń