Do góry

Desery Przepis na:

CZEREŚNIE W KOLOROWYM PUCHU

Desery

Autor: rosse

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 3164

Dodano: 02.01.2010

Odsłon: 8851

Lekki,delikatny,letni deser.Robię go ,gdy pojawiąją się świeże czereśnie.

Składniki

  • kefir lub zsiadłe mleko, 1 litr
  • galaretka czerwona, 1 opak.
  • galaretka zielona, 1 opak.
  • czereśnie dorodne,pozbawione pestek,podzielone na cząstki, 1 szklanka
  • czereśnie dorodne,duże,(4 szt. na porcję)do dekoracji, 24 szt.
  • zielone listki świeżej mięty(opcjonalnie)
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance gorącej wody,dokładnie mieszamy.Gdy składniki się rozpuszczą,odstawiamy do schłodzenia.Podobnie postępujemy z galaretką zieloną.Połowę zsiadłego mleka(lub kefiru)ubijamy i łączymy_cały czas ubijając-z chłodną,ale płynną galaretką czerwoną.Gdy całość się spieni,rozkładamy na spodzie pucharków,odstawiamy na kilka minut do lodówki,by masa stężała.

  2. Układamy rozdrobnione czereśnie.Pozostałe zsiadłe mleko( lub kefir)po dokładnym spienieniu łączymy z chłodną,ale niestężoną galaretką i wlewamy do pucharków.Ponownie wstawiamy do lodówki.Przed podaniem brzegi pucharkówotaczamy listkami świeżej mięty,tworząc" wianuszek",a na wierzchu układamy pozostałe dorodne owoce.Deser podajemy schłodzony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń