Do góry

Desery Przepis na:

Czereśniowe clafoutis

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1891

Dodano: 18.10.2009

Odsłon: 5041

Clafoutis to po prostu "owoce w cieście".

Składniki

  • czereśnie (wydrążone) ilość na formę do tarty - mi wyszły dwa średnie słoiki zaprawionych czereśni
  • 14 łyżek cukru
  • 120g zmielonych migdałów
  • trochę więcej niż pół łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 5 łyżek gęstej śmietany (lub mascarpone)
  • odrobina płatków migdałowych do posypania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Odsączone owoce kładziemy na posmarowanej tłuszczem formie.

  2. Cukier, zmielone migdały i skrobię wymieszać. Jajka ubić w osobnym naczyniu. Następnie wszystko połączyć i zalać tym owoce. Na wierzch posypać migdały. Piec w temperaturze 180 stopni ok.25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń