Do góry

Napoje Przepis na:

Czernicowy likier

Napoje

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6198

Dodano: 19.02.2009

Odsłon: 8167

przepis mojej koleżanki Janiny, idealny i dla mnie sentymentalny smak

Składniki

  • 75 dag czernic
  • 3/4 litra spirytusu
  • 75 dag cukru
  • 1/4 litra wody
  • dużo cierpliwości
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce zalać spirytusem- trzymać w słoju, szczelnie zamknąć. Macerować przez 2 tygodnie, czyli kilka razy dziennie wstrząsać zawartością. Po tym czasie zlać drogocenny płyn przez gazę , przelać go do innego szczelnego naczynia , a pozostałe owoce zasypać cukrem. Owoce z cukrem macerować przez 4 tygodnie, powstały syrop zlać przez gazę i połączyć z poprzednim płynem. Pozostałe wiśnie zalać wodą i ....macerować przez tydzień. Płyn zlać jak poprzednio i połączyć z poprzednimi płynami. Jeśli chodzi o pozostałe owoce , to można je zjeść , byle nie wszystkie razem- a tak poważnie trzymam je w lodówce w słoiku i dodaję do lodów- wersja dla dorosłych. Trzy połączone płyny niech jeszcze odpoczną 2-3 tygodnie do sklarowania, potem można już spożywać. Na zdrowie drogie dzieci :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 25 czerwca 2009 Taki czort! No jeżyny to chyba każdy zna... Ja też sie zastanawiałam co to są te czernice... Chyba nazwa regionalna. :) Twój przepis brzmi, jak słynna nalewka mojego taty. Też mam do niej sentyment...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 26 lutego 2009 dziekuje jerzyny znam .Robi lam taki likier kiedy żyła moja Babcia i jeźdzłam do niej na wieś.
Jest pyszny,mogę go w "ciemno" polecić wszystkim.Lubię go bardzo słodkiego pitegow maciupenkich kryształowych kieliszkach. Co za zapach ,aromat,kolor.Och chyba się za bardzo rozmarzyłam ! ! !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 23 lutego 2009 czernice to takie owoce leśne , wygladają jak maliny tylko są czarne i bardziej cierpkie, niektórzy nazywają je jerzynami ,tak mi się wydaje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaw 23 lutego 2009 PEWNIE,ŻE PROSTE TYLKO JA NADAL NIE WIEM CO TO SĄ CZERNICE.
BORÓWKI? JAGODY ? PRZEPRASZAM,ŻE JESTEM TAKA NIEDOUCZONA.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 21 lutego 2009 tak, mała pomyłka, taki sam likier robię także z wiśni, oczywiście jeśli jest wiśniowy - dodajemy wiśnie, jeśli czernicowy - czernice , proste?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaw 20 lutego 2009 A CO TO SĄ CZERNICE?
RAZ PISZESZ CZERNICE RAZ WIŚNIE TO JA JUŻ NIE WIEM

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń