Do góry

Przekąski Przepis na:

Czerwona sałatka...(pochodzi z Małopolski, okol.Tarnowa)

Przekąski

Autor: ewad56

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 8

Dodano: 22.12.2009

Odsłon: 1653

Sałatkę podaje się do obiadu zamiast ziemniaków do białych mięs / nie ryb / i drobiu, polewając ją sosem własnym z mięsa. Spożywa się ją na ciepło, uprzednio podgrzewając na parze – stawiając na garnku z wodą Można też na zimno. (wtedy najlepiej jako surówkę bez dodawania ziemniaków)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków / obrać, ugotować /
  • 2 duże buraki / ugotować /
  • 30 dkg kapusty kwaszonej / surowa z beczki /
  • 2 szt ogórków kwaszonych
  • 2 duże cebule
  • grzybki marynowane
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę, grzybki i ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki rozdrobnić, buraki ugotowane zetrzeć na grubej tarce w paski, dodać kapustę kwaszoną, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Składniki trzeba tak dobrać do smaku / zwłaszcza ogórki, grzybki i kapustę żeby było pikantne ale nie za kwaśne. Całość wymieszać w dużym garnku i podgrzewać na parze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

linusia 22 grudnia 2009 slatka przepyszna specjlanie dzisiaj kupilam skladniki i ja zrobilam maz sprobowal i nie chcial zostawic czeka na swieta teraz DZIEKUEJ za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewad56 22 grudnia 2009 Wspaniale nadaje się na świąteczny obiad !
Jest to sałatka tradycyjna w mojej rodzinie - przepis pochodzi od mojej Babci...Polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń