Do góry

Desery Przepis na:

Czerwony kapturek

Desery

Autor: rozyczka88

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 8

Dodano: 25.06.2011

Odsłon: 4048

Ciasto wygląda bardzo efektownie. Bardzo szybko mozna je przygotować.

Składniki

  • Biszkopt: jaja, 4szt.
  • cukier, 1szkl.
  • mąka, 1szkl.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Masa: kremówka, 0,5litra
  • serek waniliowy homogenizowany, 2 opakowania
  • cukier waniliowy, 3 opakowania
  • żelatyna, 1 łyżka
  • cukier puder, do smaku
  • wiśnie z kompoty
  • 2 galaretki wiśniowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę, dodając po 1 żółtku. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam. Nie wylewamy całości masy biszkoptowe, zostawiamy około 1/3 masy i mieszamy ją z łyżką kakao, następnie wylewamy na jasną część ciasta

  2. Masa:Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy serki waniliowe, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. masę wykładamy na wystudzony biszkopt.

  3. Wierzch: Galaretki rozpuszczamy w kompocie, w 3,5 szkl. płynu, jeżeli nie mamy tyle kompotu uzupełniamy wodą. Na masie układamy w bliskiej odległości od siebie wiśnie. kiedy galaretka już zaczyna tężeć wykładamy ją na wiśnie.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rozyczka88 28 czerwca 2011 ciasto biszkoptowe wyglądem przypomina zebrę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 czerwca 2011 A uzupełnisz ten fajnie zapowiadający się przepis (np. o dane nt pieczenia biszkoptu) i przede wszystkim zdjęcie ??? Jak ma wyglądać efekt 1/3 ciemnego ciasta na jasnym?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń