Do góry

Przetwory Przepis na:

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Przetwory

Autor: alkakucharka

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 47

Dodano: 23.11.2016

Odsłon: 482

Drobno zmielony czosnek zamknięty w słoiczku, z którego będzięmy mogli korzystać przez długi czas. Poniżej przedstawiam najprostszą bardzo przydatną wersję czosnku w zalewie z oliwy.

Składniki

  • 3 główki czosnku ( dla jednego słoiczka o pojemności ok. 300 g )
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obieramy dokładnie wszystkie ząbki czosnku.
    Następnie wrzucamy ząbki do maszynki do mielenia i mielimy do momentu powstania maleńkiej kosteczki.

    Jeśli nie mamy takowej maszynki to możemy również ręcznie posiekać czosnek w drobniutką kostkę, ale to wymaga sporo cierpliwości.. ;)
    Proponuję jednak zakup maszynki,zaoszczędzimy czas i uwolnimy ręcę od zapachu czosnku. Na najprostszą maszynkę nie wydamy dużo - koszt to ok. 10 zł, 20 zł.

    Przekładamy zmielony czosnek do słoiczka o pojemności ok. 300 g i zalewamy oliwą z oliwek aż po brzeg słoiczka.
    W czasie używania zalewy czosnkowej, może się zdarzyć , że będziemy musieli dolać nieco oliwy, kiedy zuważymy , że w słoiczku zrobiło się "sucho" i został nam prawie tylko czosnek, bez wahania dolewamy jej ponownie.

    W ten prosty ,szybki sposób, mamy gotowy czosnek , który długo nam posłuży.
    Teraz jeśli chcemy dodać czosnku do jakiejś potrawy, sięgamy od razu po już gotowy produkt .
    Słoiczek przechowujemy w lodówce. Ja trzymam go na najniższej półce.

    Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń