Do góry

Dania główne Przepis na:

Czulent

Dania główne

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 25.02.2009

Odsłon: 4148

Sycace i pyszne danie jednogarkowe z kanonu kuchni zydowskiej.Podajemy z ogorkami malosolnymi lub surowka z kiszonej kapusty.

Składniki

  • duze ziemniaki, 8 sztuk
  • mieso wolowe, 50 dkg
  • cebula, 2 sztuki
  • fasola biala, 1 szklanka
  • smalec, 3 lyzki
  • peczak lub kasza perlowa, 3/4 szklanki
  • bulion warzywny i wolowy, po 2 kostki
  • pieprz, sol
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrac i poprzekrajac na polowki, mieso pokroic w kostke. Rozgrzac smalec i usmazyc na nim mieso.Zdjac z ognia i wsypac namoczona wczesniej fasole, wrzucic cebule(w calosci) i ziemniaki.

  2. Wszystko przelozyc do brytfany, na wierzch ulozyc wyplukana kasze. Wlac 1 litr bulionu i doprawic lekko sola i pieprzem. Brytfane postawic na kuchence, gotowac pod przykryciem az kasza wchlonie caly bulion.

  3. Nastepnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 3 - 4 godziny podlewajac od czasu do czasu goracym bulionem. Po wyjeciu z piekarnika usunac cebule.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 06 marca 2009 jadłam to tylko raz w życiu i powiem tak- 3 - 4 godziny + przygotowanie = absolutnie nie za długo , bo w sam raz, warto spróbować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 25 lutego 2009 3 - 4 godziny + przygotowanie =za długo...............

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń