Do góry

Przekąski Przepis na:

Delicje z ryżu i mięsa

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 28.03.2008

Odsłon: 6179

1 porcja - 470 kcal.

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 50 dag ryżu
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki migdałów
  • listki zielonej sałaty
  • 2 pomidory,
  • olej
  • tarta bułka
  • sól, pieprz
  • Natka pietruszki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rodzynki opłukać. Migdały, namoczyć, obrać ze skórki, posiekać. Cebulę oczyścić, pokroić na piórka. Na oleju przesmażyć cebulę. Dodać mielone mięso, rodzynki i migdały. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przesmażyć razem, stale mieszając. Ryż ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Formować z niego płaskie placuszki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepić brzegi, utoczyć kulki. Jaja rozmącić widelcem. Gotowe kulki panierować w jajkach i tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Podawać gorące z dodatkiem sałatki z pomidorów, udekorowane listkami sałaty i natką. Kulki zyskują na smaku polane dowolnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń