Do góry

Desery Przepis na:

Deser malinowo - makowy

Desery

Autor: kami

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano: 03.09.2008

Odsłon: 302

RADA - Jeżeli zastąpimy mrożone maliny owocami świeżymi należy zmniejszyć podaną ilość cukru o 1/3. Smacznego!

Składniki

  • 25 dag mrożonych malin
  • 400 g twarożku
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 1 cytryna
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę umyć, otrzeć cienko skórkę. w rondelku zagotować mleko z cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz makiem. zmniejszyć ogień i mieszając gotować mase makową jeszcze 15 minut, po czym odstawić do przestygnięcia.

  2. Z cytryny wycisnąć sok,. Twarożek dokładnie utrzeć cukrem (łyżkę odłożyć) oraz połową soku cytrynowego, a następnie wymięszć z masą makową.

  3. Rozmrożone maliny (4 odłożyć) zmiksowaćz resztą cukru orazsoku cytrynowego i przetrzeć przes sito. W pucharkach rozłożyć warstwami zmiksowane maliny z masą makową. Udekorować malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń