Do góry

Desery Przepis na:

Deser truskawkowo- lodowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 23.04.2009

Odsłon: 1798

Przepyszny deser dla miłośników lodów i truskawek.

Składniki

  • brzoskwinie, 1 puszka (425 ml)
  • cukier, 5 dag
  • truskawki, 30 dag
  • budyń waniliowy, 2 łyżki
  • duże kulki lodów (najlepiej z akwałakmi czekolady), 4
  • kilka listków melisy (do dekoracji)
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie osączyć na sitku. 100 ml soku odlać. Cukier, odlany sok brzoskwiniowy i 10 dag truskawek gotować na małym ogniu.

  2. Budyń wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do soku, krótko zagotować.

  3. Sok brzoskwiniowo - truskawkowy przecedzić przez sitko. Broskwinie pokroić w kostkę. Przełożyć do sosu z pozostałymi truskawkami.

  4. Na czterech talerzykach deserowych umieścić porcje wystudzonego sosu owocowego. Następnie przełożyć na talerze z sosem owocowym.

  5. Gotowy deser owocowy lodowy udekorować listkami melisy cytrynowej lub świeżej mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń