Do góry

Desery Przepis na:

Deser z ryżu

Desery

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6188

Dodano: 11.02.2009

Odsłon: 16586

mimo, że długo się na niego "oczekuje" (bo przygotowanie nie trwa nawet 1/2 godz)- warto spróbować

Składniki

  • ryż 1 szklanka surowego
  • puszka mleka słodzonego skondensowanego
  • szklanka orzechów włoskich
  • powidło lub niesłdki dżem -wg uznania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W puszce z mlekiem zrobić 2 otwory odprowadzacze pary -w górnym wieczku.Gotować na małym ogniu ok 1,5 godz- uwaga mały ogień gwarantuje że mleko nie wyleci przez rzeczone otwory. Ostudzić. Ryż uprażyć na suchej patelni stale mieszając aż zbrązowieje, przestudzić. Orzechy rozdrobnić i także przyprażyć identycznie jak ryż. Ryż ugotować w dużej ilości wody odcedzić i wystudzić. Zmieszać ryż z połową zawartości puszki (drugie pół proponuję spożyć z biszkoptami) oraz orzechami. Nałożyć do pucharków, schłodzić kilka godz. w lodówce i podawać z powidłem, SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lara1908 03 marca 2009 we Lwowie mozna takie mleko kupic gotowe , bez potrzeby gotowania...i chyba sobie sprobuje ten deserek bo kocham ryz...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń