Do góry

Przekąski Przepis na:

Devizovka

Przekąski

Autor: Valle

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 13.01.2009

Odsłon: 2202

Rewelacyjna, szybka i smaczna przekąska - wzbudza mimo prostoty (i zapachu!) nieodmienny entuzjazm.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser żółty - im ostrzejszy, tym lepiej, ucieramy na drobnej tarce na wiórki. Czosnek przeciskamy przez maszynkę do czosnku lub dokładnie rozcieramy - do utartego sera. Dodajemy słoik majonezu i ostrożnie lecz dokładnie mieszamy. Można lekko posolić do smaku. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem dodajemy po kropli, zagotowanej i nieco ostudzonej wody, ciągle mieszając, aż masa nabierze konsystencji bardzo gęstej śmietany. Podajemy z pieczywem, lub z grubymi paluszkami, którymi można nabierać masę bezpośrednio z miseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Valle 14 stycznia 2009 Mały komentarz o pochodzeniu nazwy - Ta przystawka pochodzi z Czech i była tam niezwykle popularna w latach, gdy pracowałem w Pradze. Jako ciekawostkę można dodać, że nazwa "devizowka" to przykład czeskiego humoru - stworzona z rdzennie lokalnych i ogólnie dostępnych produktów otrzymała miano, którym popularnie nazywano "panienki" pracujące wyłącznie za dewizy....

To jakby jakiś starszy i adekwatniejszy wariant nazwania np. naszego schabowego z kapustą - "dresiarz", lub powstania macdonaldowego "wieśmaka"

Valle

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 13 stycznia 2009 Taak, to wyśmienite połączenie składników :) Stosuję je jako sos do sałatek :)
Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń