Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ wszyscy w mojej rodzinie są na diecie proteinowej (oprócz męża, dzielnie walczy z prawdą o swojej ciąży spożywczej :D), a jutro Dzień Matki i każdy by sobie nieco odpuścił (no bo jak u mamy nie zjeść domowego ciasta). Postanowiłam trochę pokombinować z nowymi i starymi przepisami.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 63
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 797
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 63
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 31
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 797
Składniki
Na ciasto: W misce mieszamy ze sobą 2 jajka, 2 białka, 2 łyżki słodziku, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, otręby, kilka kropel aromatu waniliowego i kurkuminę. Wykładamy do blachy na tartę, wysmarowanej cieniutką warstwą oleju (użyłam ręcznika papierowego żeby zdjąć nadmiar). Pieczemy w 180 stopniach do złoty kolor.
Mleko zagotowujemy z mlekiem w proszku i aromatem wanilii. Mieszamy cały czas, bo mleko w proszku lubi opadać na dno. W tym czasie ucieramy 3 żółtka z 6 łyżkami słodzika i mąki kukurydzianej. Powstanie nam bardzo gęsta pasta, żeby ją lekko upłynnić dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka. Kiedy mleko zacznie się gotować, ściągamy z ognia i dodajemy pastę jajeczną. Energicznie mieszamy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Ubijamy pozostałe białko na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki słodzika i kakao. Na upieczony spód kładziemy krem i sztywne białko. Wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy, aż na zewnątrz zrobi się skorupka.