Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczny placek z jagodami

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 14.03.2009

Odsłon: 8698

Idealna słodycz dla dbających o linię:) Placek tak naprawdę nie jest w ogóle słodki, więc dla łasuchów polecam do tego bitą śmietanę na wierzch.

Składniki

  • 40dkg mąki
  • 150dkg masła
  • 3 żółtka
  • 2 budynie
  • 50dkg jagód
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła i żółtek ugnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać jedną lub dwie łyżki śmietany:) Ciasto wstawić na pół godzinki do lodówki i potem wyłożyć na blachę i upiec.

  2. Jagody wrzucić do garnka z ociupinką wody, zagotować. Jagody puszczą sok, więc nie ma mowy, żeby się przypaliły. Budynie rozpuścić w ok.500ml wody i dodać do jagód. Gotować na małym ogniu aż owocowa masa zacznie gęstnieć. Taką masę wlewamy na upieczone już ciasto i gdy już przestygnie wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

1jagoda4 18 marca 2009 Mam pytanie: czy do ciasta nie trzeba dodać proszku do pieczenia?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

1jagoda4 18 marca 2009 Mam pytanie: czy do ciasta nie trzeba dać proszek do pieczenia lub sodę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń