Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe buleczki

Przekąski

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 25.02.2009

Odsłon: 2253

Uwielbiam jak moj dom wypelnia zapach swiezych, pieczonych buleczek...Sami sie przekonajcie :)

Składniki

  • maka, 1 kg
  • suszone drozdze(w proszku), 50 g
  • cukier, 2 lyzki
  • sol, 2 lyzki
  • oliwa z oliwek, 5 lyzek
  • goraca woda, 500 ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Make, drozdze, cukier i sol wsypujemy do miski. Dodajemy oliwe z oliwek. Zaczynamy wyrabiac ciasto(najlepiej mikserem ze spiralnymi koncowkami).Powoli wlewamy goraca(nie wrzaca!) wode. Ciasto nie powinno byc za bardzo lejace, najlepiej zeby bylo zwate ale pulchne.

  2. Formujemy kule, przykrywamy czysta scierka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowujemy blache i wyscielamy ja papierem do pieczenia.

  3. Gdy ciasto wyrosnie, dzielimy je na cztery czesci, z kazdej formujemy walek i kroimy go na kawalki dlugosci 5 - 6 cm, kazdy kawalek "kulamy" w dloniach i kladziemy na blache.Ponownie przykrywamy scierka i czekamy az nasze kuleczki wyrosna.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy buleczki przez okolo 30 minut(az beda zlocisto - brazowe). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń