Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kluseczki z gotowanych ziemniaków - kopytka, lub jak mówiła moja babcia "szagówki", bo krojone "na szagę" czyli po skosie. Dobre z każdym sosem - mięsnym, warzywnym, śmietanowym lub tylko podlane masełkiem lub wytopionym boczkiem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i, jeszcze gorące, przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Odstaw do ostygnięcia. Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę - i tu cała filozofia - tyle, aby ciasto było zwarte, ale nie za twarde. Babcia nauczyła mnie sztuczki - ziemniaki w misce dzieliła na krzyż na 4 części. Jedną odkładała, a na jej miejsce wsypywała mąkę. Odłożone ziemniaki wracały do miski. Dodaj jajko i wyrób ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące - dodaj odrobinę mąki, ale nie za wiele. Najlepiej zrobić próbę gotując kawałek ciasta. Ugotowana kluska powinna być miękka, ale nie rozlatująca się. Wyrobione ciasto podziel na porcje i uformuj z nich cienkie (ok. 1,5 - 2 cm średnicy) wałki. Czynność tę wykonaj na posypanym mąką blacie. Wałeczki potnij nożem na 3 - 4 cm kawałki i posyp je delikatnie mąką, aby nie przywarły do blatu.
Zagotuj w garnku osoloną wodę i wrzucaj na wrzątek partiami zrobione kopytka. Wyjmuj po ok. minucie od wypłynięcia. Tu kopytka podane z roladką z indyka i sosem (ratatouille) z cukinii.