Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lody waniliowe to kwintesencja zimnych deserów. Jednak coraz częściej przerażają mnie składy tego co kupujemy w sklepach.. Na szczęście zawsze jest alternatywa :)
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 114
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2634
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 162
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 114
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2634
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 162
Składniki
Laskę wanilii naciąć trzeba wzdłuż, wrzucić do mleka i zagotować, odstawić do wystygnięcia. Umyte i sparzone jajka odseparować, żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę. Ubić śmietanę (trzeba pamiętać że śmietana musi być dobrze schłodzona bo z ubijania wyjdzie masło! wiem co mówię ! :P). Mleko wlać do żółtek z cukrem, dobrze wymieszać, potem wlać całość do śmietanki i dobrze wymieszać :)
Całość wlać do płaskiego naczynia (u mnie to było naczynie szklane żaroodporne:P ), i wstawić do zamrażarki. Po godzinie wyjąć i wymieszać, żeby nie robiły się kryształki lodu, wstawić z powrotem do zamrażalnika. I tak przez 4 godziny około, aż będą gotowe :)