Do góry

Desery Przepis na:

Domowe trufelki

Desery

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 08.02.2008

Odsłon: 2239

Z czekoladą można przemycić prawie wszystko...

Składniki

  • czekolada gorzka, 3 tabliczki
  • pokruszone herbatniki, wysuszona babka lub keks - ogólnie ZJADLIWE RESZTKI, 30 - 50 dag
  • śmietana, wg potrzeb
  • olejek pomarańczowy lub rumowy lub po prostu porządna łycha brandy czy rumu, do smaku
  • kakao, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, do obsypania
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić w mikrofalówce - ok 1,5 - 2 min. na 800 W. Herbatniki lub babkę (keks - cokolwiek mamy w domu - oczywiście bez pleśni itp.) drobno pokruszyć widelcem, ewentualnie włożyć do worka foliowego i rozwałkować, wrzucić do rozgrzanej czekolady. Dodać śmietanę wg uznania oraz olejek zapachowy (lub alkohol w wersji dla dorosłych). Konsystencja masy powinna przypominać plastelinę. Nabierać w dłonie porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Można opanierować w kakao, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach, migdałach - de gustibus. Układać na tacy lub dużym talerzu w jednej warstwie do przeschnięcia. Najlepsze na drugi dzień po zrobieniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń