Do góry

Przekąski Przepis na:

DOMOWE ZAPIEKANKI

Przekąski

Autor: mar10iola

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 22

Dodano: 01.07.2010

Odsłon: 22009

Naprawdę PYSZNE, PROSTE i SZYBKIE w wykonaniu, TANIE domowe zapiekanki. Wiesz co jesz!

Składniki

  • podłużne bułki, 3
  • ser żółty, 15 dag
  • szynka, 10 dag
  • pieczarki / grzyby, 8 sztuk
  • pomidor, 1 szt.
  • kukurydza, 1/4 puszki
  • ketchup, dowolna ilość
  • majonez, 3 łyżki
  • czosnek, 3 ząbki
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryczka, do smaku
  • można dodać inne składniki, do wyboru
  • cebula, 1 mała
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy, trzemy je na grubej tarce; dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. ( ok. 7 min.)

  2. Przekrawamy bułki wzdłuż na pół, smarujemy je małą ilością ketchupu. Kroimy pomidory, szczypiorek, szynkę na małe kawałeczki. Następnie trzemy ser na grubej tarce.

  3. Nakładamy na rozcięte pieczywo kolejno: 1) odrobinkę żółtego sera, 2) pieczarki, 3), szynka 4) pomidor, 5) kukurydza,.6) ser.

  4. pieczemy w piekarniku przez ok.10 - 12 min. w temperaturze 200*C.

  5. SOS CZOSNKOWY: mieszamy majonez z 1 łyżką ketchupu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy do połączenia składników.

  6. Wyciągamy z piekarnika zapiekanki, polewamy je sosem czosnkowym i ketchupem i posypujemy szczypiorkiem.

  7. (zamiast szynki można dodać pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i usmażoną w przyprawie KEBAB - GYROS )

  8. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kufelek 21 października 2010 Szynszylka - czyżby w barze u Endziora?
A czy wiesz o tym, że tam jadał Piotr Skrzynecki z "Piwnicy pod baranami" ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 12 lipca 2010 zapiekanki i wariacje... biedna szynszylka...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 02 lipca 2010 W Krakowie na Kazimierzu są najlepsze zapiekanki po tej stronie równika - mimo że wszędzie sprzedawane są bardzo podobne wariacje (z szynką, z boczkiem, z oscypkiem [a raczej serkiem górskiem:], ze szczypiorkiem itp itd) to w każdym punkcie sprzedaży smakują inaczej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 02 lipca 2010 ale z ciebie tupeciara; przecież ten sam przepis ma matylda... co z tego, że zmieniłaś proporcje i na zdjęciu zamiast jednej zapiekanki są dwie... ja tego nie kupuję. a co z twą uczciwością ??? mogłaś przynajmniej wspomnieć, że to kopia przepisu matyldy (który nawet sama skomentowałaś). żałosne...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akamyll 01 lipca 2010 domowe najlepsze! a ten sos - poezja :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 01 lipca 2010 oliwię-winna zatkała własna złośliwość i arogancja z pewnością!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń