Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie Wigilijne na miarę możliwości
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 180
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 180
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 419
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 449
Składniki
Tydzień przed Wigilią trzeba zrobić zakwas . Buraki umyć, obrać,pociąć na plasterki , włożyć do słoika . Dolać tyle letniej wody , by przykryła buraki .Włożyć kromkę razowego chleba . Przykryć gazą , odstawić w ciepłe miejsce. Po 5 dniach zdjąć z powierzchni kożuch i zlać zakwas do butelek . Grzyby namoczyć na noc , ugotować w małej ilości wody . Włoszczyznę i buraki obrać, umyć i pokroić w plastry . Zalać litrem wrzątku . Dodać przyprawy ,lekko posolić . Gotować do miękkości. Wywar połączyć z przecedzonym wywarem z grzybów . Dodać szklankę zakwasu . Podgrzać razem . Przyprawić odrobiną cukru i sokiem z cytryny . Podawać z uszkami .