Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki dzieciństwa, dzisiaj idealne do kawki :)
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 124
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 227
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 241
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 794
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 124
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 227
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 241
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 794
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię z łyżką cukru. Dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, podlewamy wodą, by jabłka nam się nie przypaliły i podsmażamy ok 20 min.
Ciasto: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier i żółtka. Wszystko zagniatamy i dzielimy na 2 części.
Brytfankę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy pierwszą część, lekko posypujemy mąką i delikatnie rozciągamy ją na blaszce. Na górze układamy podsmażone jabłka, posypujemy lekko cynamonem. Z reszty ciasta formujemy wałeczki i układamy kratkę.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podajemy najlepiej na ciepło z bitą śmietaną.
Smacznego :)