Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy ser smażony

Śniadania

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 20.10.2009

Odsłon: 20418

Wyśmienity! I żaden kupny ser mu nie dorówna.

Składniki

  • 0,5kg twarogu białego
  • soda oczyszczona (odrobina, na czubku łyżeczki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • kminek lub koperek (według uznania)
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser pokruszyć palcami, i odstawić na tydzień w cieple miejsce aż zgliwieje. Przełożyć ser do garnka poprószyć sodą i odczekać dwie godziny. Podgrzewać ser na bardzo małym ogniu ciągle mieszając (jeżeli wydzieli się serwatka to ją odlać), kiedy masa stanie się żółtawa i rozciągliwa, dodać roztrzepane żółtka i masło, ciągle mieszając (masa musi być cały czas jednolita).

  2. Dodać kmin lub koperek i posolić do smaku. Przelać do małych miseczek lub większej i zostawić do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gocha01 12 lipca 2010 Dziękuję za przypomnienie przepisu:-) moja babcia taki robiła i tez odstawiała go na kilka dni,latem ser stał krócej,bo z uwagi na temperaturę gliwiał szybciej a zimą ok dwóch dni dłużej w każym razie babcia zawsze mi mówiła,że jak intensywnie ,,pachnie" to jest w sam raz:-) Nie przepadaliśmy za tym zapaszkiem,ale faktem jest,ze ser zjadaliśmy z wielkim smakiem i w ekspresowym tempie więc ser babcia stawiała do zgliwienia nawet wtedy kiedy poprzedni jeszcze się nie skończył....ech to były czasy.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 19 marca 2010 Masz rację, czasami 4-5 dni wystarczą:) Ale to zależy od wielu rzeczy, od sera, od temperatury jaką mamy w domu itd. Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 18 marca 2010 Gutka gadasz bzdury!Ser musi zgliwieć koniecznie,jakies gotowanie w m,leku mnie nie przekonuje...to nie jest to samo! tyle tylko,że moja acia zostawiała ser na 4,5 dni a nie na cały tydzien:-) To jest stary,stary przepis jeszcze od mojej praaci a ser? cóż palce lizać to mało powiedziane:-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gvlba 05 grudnia 2009 buuu... a ja zrobiłam i mi nie wyszło !A taka zrobiłaś mi ochote !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 21 października 2009 nie obrazajcie serów francuskich(te co bardziej śmierdzące sie "szczepi"odpowiednimi zdrowymi ! bakteriami ),a jeśli chodzi o dojzewanie to jeśli nie ma odpowiedniej temperatury i wilgotności to po prostu się psuje nie wiem czy tu o to chodzi bo przecież sami macie w domu warunki zmienne zaleznie od pogody pory roku itd.Dzieki ale nie spóbuje tego ,ja robie ze swojskiego mleka twaróg i po zagotowaniu w mleku mam juz mase serową,pozniej dodaje jak ty maslo i żołtka -dużo szybciej i wiem że ser swieży-pozdrawiam wasze wątroby-bez obrazy ja nie krytykuje to tylko komentarz

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 21 października 2009 jeżeli chodzi o zgliwienie sera to najlepszy jest wtedy gdy w domu czuć zapach "starych skarpetek"-to już pora na ten ser,gotowy można śmiało porównać do najlepszych serów francuskich-wyrazisty zapach i wyborny smak.Pozdrawiam.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 21 października 2009 Ten ser bez zgliwienia po prostu nie jest taki jak powinien być. Każdy pożądny przepis na ten ser na tym polega. Spróbuj i porównaj:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 20 października 2009 pirwsze słysze o odstawianiu sera do "zgliwienia"??? wystarczy ser zagotować w mleku i dalej mniej więcej według tego przepisu z tym że już bez tej sody...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 20 października 2009 Super . .. moja mama taki robiła.. W butelce pet... łatwo było ciąc i były dziury w serze ..... ach.... pychotka :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 20 października 2009 No i super:) Dziękujemy Sylwii za wytłumaczenie i pozdrawiamy:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń