Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy smażony ser

Przekąski

Autor: youna

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 19

Dodano: 25.08.2010

Odsłon: 17948

łatwy sposób na swojski ser smażony, alternatywa dla kupnego, którego nie da się porządnie rozsmarować na kanapce:)

Składniki

  • ser biały, półtłusty-, 2 kostki
  • soda oczyszczona-, 1 łyżeczka
  • sól-, 1 łyżeczka
  • jajko-, 1 sztuka
  • MARGARYNA LUB MASŁO, niecałe pół kostki
  • kminek lub koperek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ser biały kruszymy do miski i mieszamy z sodą i solą

  2. odstawiamy w ciepłe miejsce aż składniki się przegryzą a ser nabierze kleistej konsystencji i szklistego koloru (grudki białego sera powinny zniknąć)

  3. na garnku stawiamy miskę, najlepiej aluminiową (kąpiel wodna) i roztapiamy masło

  4. do roztopionego masła dodajemy ser i smażymy aż ser się rozpuści i połaćzy z masłem (konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego), dodajemy roztrzepane jajko i smażymy z 5 minut często mieszając

  5. dodajemy kminek lub koperek, ale równie smaczny jest czysty (ja osobiście robie bez niczego), zdejmujemy ser z kąpieli wodnej i wlewamy do miski, zostawiamy do ostygnięcia SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 26 sierpnia 2010 Ja wlewam do butelki plastikowej jak ostygnie ucinam btelke i mam okragly ser.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 26 sierpnia 2010 zerknij w moje przepisy a znajdziesz z dodatkami podobny...zapewniam ze pycha

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

youna 26 sierpnia 2010 można go i nazwać topionym:) ale ten przepis jest przekazywany u nas z pokolenia na pokolenie i zawsze było smażony:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 25 sierpnia 2010 To jest chyba ser topiony zwykły. Na pewno zrobię. super przepis ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń