Do góry

Przekąski Przepis na:

Filety z dorsza w zalewie octowej

Przekąski

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 580 Ocena: 14269

Dodano: 06.09.2012

Odsłon: 12178

Idealna potrawa na wigilię ale nie tylko, wspaniała przystawka która posmakuje każdemu :)

Składniki

  • 1 kg filetów z dorsza + sok z cytryny do skropienia
  • 2 roztrzepane jajka do opianierowania
  • bułka tarta pomieszana z mąką do panierowania
  • olej do smażenia
  • Zalewa :
  • 1,5 litra wody
  • 200 ml octu
  • 1,5 płaskiej łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 średnie cebule pokrojone w talarki
  • 3 listki laurowe + 6-7 ziaren ziela angielskiego + kilka ziaren czarnego pieprzu
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety oskrobać z łusek, powyjmować ości, podzielić na kawałki, skropić lekko cytryną, posolić.

  2. Każdy obtoczyć w jajku i panierce, kłaść na gorący olej, przysmażyć na rumiano z obu stron.

  3. W czasie gdy się ryba smaży zrobić zalewę.
    Do odmierzonej gorącej wody dodać sól, przyprawy i cebulę - pogotować 7 - 10 minut, potem dodać ocet, cukier i po zagotowaniu odstawić.

  4. W głębokim naczyniu układać warstwami rybę i cebulę z zalewy, potem całość zalać przestudzoną zalewą i odstawić przynajmniej na 24 godz. aby smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 września 2012 Ryba smażona w occie.....poezja,raj dla mego podniebienia.Uwielbiam od dziecka ten smak,mniam.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 07 września 2012 Jak napisała Awokadzia ,kolejny przepis ,na widok ,którego ślinka leci .Super podane a widok tej soczystej cebulki ......:)
Do ulubionych .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 września 2012 Bardzo lubię takie rybki, często robię w ten sposób /nauczyłam się mieszkając na Pomorzu/. Można tak marynować zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Oprócz pysznego smaku znika problem z ośćmi, co nie jest bez znaczenia dla osób bojących się
panicznie ości. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 06 września 2012 Dorsz to ryba którą bardzo lubię a taka w occie musi być zajefajna. Wrzucam do ulubionych bo na pewno ją zrobię. Zasługuje na 5:-)) Pozdrawiam ciepło

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń